Блог

Достаток та Надмірність

Достаток та Надмірність

Достаток та надмірність це феномен споживання сучасної людини. Не можна сказати, що у стародавньому світі не існувало цього феномена, 

але на той час був його у такому глобальному масштабі. На перший погляд, ці терміни і самі явища повинні виступати позитивними факторами.

Час не схвалює надмірностей. Воно руйнує палаци,
залишаючи в безпеці підвали. (Валентин Доміль)

Достаток і надмірність нинішнього суспільства породжує неприборкане прагнення «вигрібати» з Природи дедалі більше ресурсів і найчастіше без потреби. Ось візьміть сучасний «китайський напилок», він сточується об оброблювану деталь, а має бути навпаки. Тепер уявіть собі скільки таких напильників виготовлено, скільки видобувало руди, скільки витрачено вугілля, електроенергії, щоб виготовити тонни заліза. А для чого? Навіщо всі ці витрати? Для того, щоб продати не потрібну, марну річ. Інакше кажучи, обміняти шматки металу гроші. З землі дістали гори корисних копалин, щоб хтось отримав якусь «цифру» на своєму рахунку в банку.

Так само справи і в будівництві. Сучасне будівництво рухоме наживою. Для супроводу цієї мети вигадані будівельні норми. Швидше за все, ці норми виправдані в деяких галузях будівництва, але навряд чи вони необхідні для індивідуального будівництва в повному обсязі. Адже як дивно усвідомити, що в минулі часи, люди будували не маючи жодних норм і стандартів, але їхні будинки стоять досі.

Стандарти забезпечують масовість виробництва та впевненість у тому, що той самий проект будівлі, буде однаково побудований у будь-якому відповідному місці. А наскільки це потрібне в індивідуальному будівництві? Тим більше, якщо Ви маєте намір будувати з натуральних, природних матеріалів. Звичайно ж, Ви можете використовувати у своєму будівництві продукти індустріалізації, але якщо це дійсно необхідно. Наприклад, Вам не вдасться самостійно виготовити матеріали для електропостачання або комунікацій Вашого будинку. Я не закликаю жодного відмовитися від благ цивілізації, але закликаю відмовитися від надмірності.

Я бачив будівництво індивідуального двоповерхового будинку на бетонному фундаменті, спорудженому на фундаментних подушках і викладеному з фундаментних блоків. Таку підставу будували для дев'ятиповерхових будинків, а чи потрібна вона для двоповерхового будинку? Ви скажете, ну так двоповерховому будинку це не зашкодить. Це дійсно так, тільки чому в такому разі не встановлювати туристичний намет на бетонну плиту, відповім вам я.

Достаток будівельних матеріалів на торгових майданчиках забезпечує тільки уявне благоденство. Цей достаток спрямований лише для відлучення у вас грошей. Якщо матеріал хоч трохи менш шкідливий ніж його побратим по полиці, він відразу стає не посильним у ціні, Ви просто не зможете його купити в необхідній кількості для будівництва будинку або змушені заплатити величезні гроші. Часто такі матеріали супроводжуються технологічною особливістю будівництва, що в свою чергу ще більше втягує забудовника в витратну частину.

З одного боку, ми всі нарікаємо на брак коштів для будівництва власного будинку і як тільки наважуємося на таке підприємство, ми чомусь обираємо найдорожчі та надмірні способи будівництва. В результаті, буквально закопуємо власні гроші, від чого тільки виробник (цегли та цементу) отримує блага, а Ви грошову залежність.

Достаток і популяризація будівельних матеріалів на ринку підштовхує нас будувати із запропонованих матеріалів і залишає нам вибір тільки у вартості того чи іншого. Але Ви ніколи, і ніде не знайдете пропозицію про будівельний матеріал у п'ять, десять разів дешевше за запропоновану. Тому що такий матеріал ніде не продається.

Натуральне будівництво немає серед індустріального виробництва. Наприклад, Ви на жодному торговому майданчику не зустрінете стінові модулі з саману (за аналогією бетонних готових стін), цього немає і не буде, тому що це не вигідно виробляти індустріально і не вигідно купувати в готовому вигляді - це можна зробити самому на своєму ділянці, тим більше, що це не важко і не складно. Таке будівництво і називається натуральним, тому що виготовлено минаючи промислове виробництво. Ви берете сировину та минаючи фабрики та заводи, безпосередньо на ділянці перетворюєте її на будівельний матеріал для свого будинку.

Натуральне будівництво не має надмірності, воно не потребує безлічі допоміжних конструкцій, це спрощує та здешевлює проект загалом, при цьому не погіршує якості та надійності.

Почуття надмірності змушує нас планувати будівництво приватного будинку на віки, а навіщо? Задумайтесь, навіщо Вам будинок на віки? Ви скільки відміряли собі жити? Якщо Ви думаєте, що збудуєте будинок про запас, для дітей, для онуків, то я теж вас напевно засмутю. Ні діти, ні онуки в батьківських будинках не живуть, інакше, якби це було традицією, вам не потрібен був би будинок, він вам повинен був дістатись від батька чи діда. А такі будови як Лувр, Версаль, Фонтебло, Букінгемський чи Зимовий Палац, Кремль, Петергоф, Ліндерхоф чи Царське Село (теж будувалися колись для сім'ї, дітям та онукам) дуже часто переходять у громадське володіння. Але коли і якщо, Ви замислитеся виключно про натуральне, природне будівництво - Ви дійсно будуватимете про запас, для дітей, для онуків. Діти  і онуки, отримають від Вас крім будівлі, ще земельну ділянку нічим не зіпсовану, не понівечену бетоном та іншим будівельним сміттям. Вони матимуть можливість, при необхідності, побудувати на ньому будинок для себе, такий, яким вони його бачать, в якому вони хочуть жити. І якщо Ви навчите їх будувати раціонально в ключі натуральної культури будівництва, без надмірності, із природних матеріалів, вони зможуть передати його своїм дітям та онукам на чистій землі.

Прикладом повної протилежності культурі натуральної є споживча культура, яка вихваляє і надає законний статус марнотратству і надмірності на багатьох рівнях. Більшість людей зараз не щирі щодо охорони живої природи. Їхній добробут залежить від нескінченного збільшення рівня споживання. Споживча культура вимагає постійного прискорення виробництва, яке є перетворенням природної сировини в перероблені продукти і в кінцевому підсумку сміття, що забруднює навколишнє середовище. Регулярне знищення старих товарів, щоб дати шлях нової продукції, стимулює споживчий інтерес. Як ніщо інше, ресурси стрімко перетворюються із джерела доходів на відходи. У будь-якому випадку, треба буде вибирати між економією та надмірностями.

Related Articles

Про сайт

Строительство индивидуальных домов из лёгкого самана - опыт, советы, методика строительства и подробные инструкции. А также возможность применения альтернативных источников энергии.


Get In Touch

262 Milacina Mrest Street Behansed.

+84 3333 6789.

+04 3333 6789.

support@yoursiteurl.com

www.yoursiteurl.com

Our Location

Image